ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΖΕΣΤΑ ΝΕΡΑ ΧΡΗΣΗΣ (ΖΝΧ)

Zypho - Εξοικονόμηση Ενέργειας Ζεστού Νερού Χρήσης

Τι είναι το ZYPHO?

Είναι ενας εναλλάκτης θερμότητας νερού-νερού ισχύος 8kW, ο οποίος εγκαθίσταται κάτω απο το σιφόνι του ντους ή της μπανιέρας και μειώνει τη κατανάλωση ενέργειας για τα ζεστά νερά χρήσης. Το προίον είναι καθαρά μηχανικό, χωρίς κάποιο ηλεκτρικό μέρος το οποίο μπορεί να καταναλώσει ενέργεια.

Ποια είναι η λειτουργία του?

Όταν χρησιμοποιούμε το ντους, η επιθυμητή θερμοκρασία (συνήθως 40-45°C) επιτυγχάνεται με την ανάμιξη του ζεστού νερού απο λέβητα, θερμοσίφωνα κτλπ. με το κρύο νερό του δικτύου (10-15°C). Η θερμότητα του νερού των 40°C με το οποίο κάνουμε ντούς, κατευθύνεται στην αποχέτευση χωρίς να έχει χάσει θερμότητα με αποτέλεσμα να πετάμε ενέργεια στα σκουπίδια. Η λύση για να μην σπαταλάμε αυτή τη θερμότητα είναι ο εναλλάκτης θερμότητας Zypho ο οποίο εγκαθίσταται ακριβώς κάτω απο το σιφόνι της αποχέτευσης.

Ο εναλλάκτης νερού-νερού ZYPHO, χρησιμοποιεί αυτή την θερμότητα που αποβάλλεται στην αποχέτευση, για να προθερμάνει το κρύο νερό του δικτύου. Πλέον το ‘’κρύο’’ νερο του δικτύου έχει υψηλότερη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε λιγότερο ζεστό νερό απο τον λέβητα, θερμοσίφωνα ή όποια άλλη πηγή θέρμανσης υπάρχει.

Το αποτέλεσμα αυτής της απλής ενεργειακής αναβάθμισης:

  • Μέχρι και 40% μείωση στην κατανάλωση ενέργειας
  • Λιγότερα έξοδα για θέρμανση ζεστού νερού χρήσης
  • Το ζεστό νερό απο τον ηλιακό θα κρατάει ακόμη περισσότερο αφου μειώνουμε μεγάλο μέρος απώλειας θερμότητας

Η απόσβεση της επένδυσης γίνεται σε λιγότερο απο 2 χρόνια και ο χρόνος αυτός μειώνεται πάρα πολύ εφόσον

  • Η παραγωγή ζεστού νερού που χρησιμοποιούμε είναι αντι-οικονομική (π.χ. θερμοσίφωνας, χαμηλής απόδοσης λέβητας)
  • Το κρύο νερό του δικτύου έχει χαμηλές θερμοκρασίες
  • Η κατανάλωση ζεστού νερού χρήσης είναι υψηλή

Η εγκατάσταση του είναι πολύ εύκολη και γρήγορη. Μπορεί να γίνει απο οποιοδήποτε υδραυλικό ακολουθώντας τις οδηγίες εγκατάστασης. Το ZYPHO εγκαθίσταται με ένα φίλτρο στο σημείο του σιφονιού, το οποίο εμποδίζει να περάσουν τα μεγαλύτερα σωματίδια. Τα μικρότερα σωματίδια ρέουν ελέυθερα προς την αποχέτευση, εαν τυχόν εμποδίζει τη ροή του νερού κάτι και προκαλεί βούλωμα, μπορεί εύκολα να το ξεβουλώσει ενας υδραυλικός με τα εργαλεία του. Για την καλή απόδοση του εναλλάκτη συνιστάται να χρησιμοποείτε ειδικό καθαριστικό υγρό μια φορά τα 2 χρόνια.

Το προιόν είναι πιστοποιημένο για την ποιότητα του και την απόδοση του απο αναγνωρισμένα εργαστήρια της Ευρώπης (WRAS, KIWA, SAP κτλπ).

« Επιστροφή